Etykiety do znakowania żywności: owoców, warzyw, wędlin, ryb

ETYKIETY - ŻYWNOŚĆ

Etykiety do znakowania żywności muszą być przede wszystkim bezpieczne i czytelne dla konsumentów. Ich komponenty powinny posiadać certyfikaty dopuszczające do kontaktu z żywnością, a ich wykonanie powinno odróżniać dany produkt od produktów konkurencji.

Od 2014r obowiązują zaostrzone zasady określające zasady znakowania produktów żywnościowych. Etykiety żywnościowe, niezależnie od tego, czy są to etykiety na wędliny, ryby czy jakiekolwiek inne wyroby spożywcze, muszą obecnie zawierać większą ilość informacji istotnych dla klienta: waga produktu, informacja dt. alergenów, wartość kaloryczna, termin przydatności do spożycia.  Nowe rozporządzenie zawiera także szczegółowe wytyczne dotyczące informowania konsumentów o kraju pochodzenia żywności. Obecnie obowiązkowe jest określenie miejsca pochodzenia między innymi w przypadku wołowiny, ryb, oliwy z oliwek, miodu, owoców i warzyw. Po zmianach informacje te muszą znaleźć się także na etykietach na wędlinach i mięsach ze świń, kóz, owiec oraz z drobiu.

Ciekawym rozwiązaniem na każdy produkt żywnościowy stają się tykiety wielowarstwowe (sandwich) pozwalające na tej samej co dotychczas powierzchni opakowania zamieścić większą ilość informacji – etykieta wierzchnia

 

RODZAJE ETYKIET

OWOCE / WARZYWA: etykiety i przywieszki do oznakowania owoców i warzyw sprawią, że Twój produkt stanie się bardziej unikalny i widoczny. Projektujemy i produkujemy etykiety oraz przywieszki nie tylko zdobiące, ale również funkcjonalne. 

  • Etykiety typu wineglass: 

etykiety wykorzystywane jako element zamknięcia siatek i worków z owocami i warzywami. Etykieta tego typu jest z jednej strony zadrukowana indywidualnym motywem ozdobnym, z drugiej zaś strony umożliwia zadruk metodą termiczną w celu identyfikacji wagi produktu.

  • Etykiety funkcyjne: 

etykiety spełniają określone funkcje w procesie pakowania owoców lub warzyw. Mogą być wykorzystywane jako rączka w siatce lub worku; jako saszetka lub element opakowania zbiorczego.

  • Etykiety samoprzylepne: 

etykiety ze specjalnym, dopuszczonym do bezpośredniego kontaktu z żywnością klejem. Umożliwiają etykietowanie owoców i warzyw nadając im cech wyróżniające je od konkurencji.

 

BUTELKI / SŁOIKI / OPAKOWANIA PLASTIKOWE (surówki): opakowania szklane lub plastikowe bardzo często wymagają zastosowania szczególnych etykiet.

  • Etykiety transparentne („no label look”): 

zapewniają złudzenie nadruku bezpośrednio na opakowaniu. Projektujemy i produkujemy etykiet na opakowania szklane i plastikowe uszlachetnione poprzez zastosowanie embossingu lub efektu złocenia.

  • Etykiety samoprzylepne (papier lub folia): 

zadrukowana wieloma kolorami etykieta do oznaczania butelek lub słoikówni innych opakowań szklanych lub plastikowych.

  • Etykiety zabezpieczające /plomby: 

umożliwiają oznaczanie opakowań szklanych lub plastikowych demonstrujące świeżość oraz nienaruszalność produktu. Jednym z wariantów tego rodzaju etykiety jest etykieta plomba, rozdzierająca się podczas próby otwarcia produktu.

  • Opaski na butelki (etykiety wrap around): 

opaski w postaci etykiet rolowych lub typu cut&stack. Etykiety tego typu są aplikowane na butelki przy pomocy specjalnych aplikatorów klejących.

  • Etykiety na produkty typu convenience: 

pokrywki na opakowania produktów typu convenience (sałatki, surówki, gotowe dania) wymagają zastosowania materiałów z barierami ochronnymi, certyfikowanych do bezpośredniego kontaktunz żywnością. Produkujemy tego rodzaju etykiety umożliwiając ich późniejsze zgrzewanie z opakowaniem.

 

MIĘSO / WĘDLINY / SERY: produkty wymagające przechowywania w warunkach chłodniczych wymagają zastosowania etykiet samoprzylepnych wykorzystujących specjalne mieszanki klejowe umożliwiające ich zastosowanie niezależnie od warunków temperaturowych.

 

  • Czyste etykiety: 

etykiety na wędliny, mięsa i sery do samodzielnego zadrukowania, bądź opisania przez Klienta. Dostępne są w różnych rozmiarach, kolorach oraz na różnych materiałach (papier, folia, karton)

  • Przywieszki wędzarnicze: 

przywieszka wyprodukowana na bazie specjalistycznych materiałów foliowych posiadających certyfikaty dopuszczające do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Folie tego typu są odporne na temperatury występujące w procesie wędzenia artykułów mięsnych i rybnych.

Przywieszki dostarczane są w roli lub w arkuszu, mogą być personalizowane z wykorzystaniem drukarek kodów kreskowych. Dzięki naszym możliwościom produkcyjnym możliwe jest wyprodukowanie zawieszek wędzarniczych umożliwiających zadruk TTR oraz zadruk termiczny.

Stosowanie tego typu rozwiązania nie wymaga wykorzystywania kleju.

  • Etykiety otwórz-zamknij: 

popularne rozwiązania dla opakowań z serami bądź jako etykiety na wyroby z wędlinami, w większości przypadków wykonane są ze specjalistycznych folii, które zachowują swoje właściwości klejące również w kontakcie z mokrą lub tłustą powierzchnią.

  • Banderole: 

etykieta samoprzylepna (z punktowym nałożeniem kleju) lub bezklejowa, której zadaniem jest okalanie produktu. Tego typu rozwiązanie może być produkowane zarówno z folii (również termicznej), jak i z papieru (również z kartonu o wyższej gramaturze). Banderola spełnia zarówno zadania informacyjne (możliwe jest również zadrukowanie elementu banderoli zmienną informacją, wykorzystując do tego celu drukarkę etykiet), jak i zabezpieczającą produkt przed niepożądanym otwarciem.

  • Etykiety wagowe: 

częściowo zadrukowana etykieta do personalizacji na wagach i urządzeniach pakujących. Może być wykonana nie tylko z papieru termicznego, ale również z folii termicznej uniemożliwiającej zniekształcenie się etykiety na produkcie.

 

MATERIAŁY & ZDOBIENIA

Wszystkie materiały i kleje posiadają certyfikaty dopuszczające do bezpośredniego kontaktu z żywnością.

Materiały: papier zwykły, kredowy, termiczny, srebrny, złoty, folia zwykła oraz termiczna. Wszystkie etykiety możecie Państwo otrzymać w wersji czystej, wstępnie lub całkowicie zadrukowanej 

Zastosowanie różnorodnych konstrukcji klejowych umożliwia osiągnięcie efektu samoprzylepność w każdych warunkach temperaturowych.

Zdobienia: kluczowym elementem przy etykietach na produkty żywnościowe są stosowane zdobienia, pomagają one bez wątpienia „sprzedać” produkt. HKK_Print oferuje następujące metody uszlachetnienia: metalizujące farby, lakiery matowe i błyszczące, złocenia, embossing – druk wypukły, aplikacja hologramów etc. 

Możliwe jest również zaprojektowanie dowolnego kształtu etykiety na wędliny, sery, owoce warzywa, itp., co pozwoli produktom w ciekawy sposób wyróżnić się na półkach.